Kérdésed van? +36 30 274 9187

INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL rendelhetsz 2db ékszertől vagy 20 000Ft-os vásárlástól!

925 vagy S925 ezüst jelzés mit jelent? Megválaszoljuk.

Ezüst ékszer vásárlása során felmerül bennünk a kérdés, hogy milyen ezüst minőségek léteznek egyáltalán, melyiket érdemes választanom és hol érdemes vásárolnom, hogy biztosan azt kapjam, amiért fizetek?

925 vagy s925 ezüst jelzés mit jelent?

A számok az ezüst minőségére, finomságára utal. Azt jelenti, hogy 925 ezrelék tisztaságú vagy 92,5%-os tisztaságú ezüst. Az „S” betű a Silver azaz az Ezüst szó jelzése. (92,5% ezüst, 7,5% egyéb fém, mely általában réz – ezzel javítják a tiszta ezüst tulajdonságait)

A tiszta, nyers ezüst nem használható ékszer készítéshez, ugyanis túl puha, ezért más fémekkel ötvözik. A 925-ös ezüstöt Sterling ezüstnek is hívják. Kiváló tulajdonságai miatt használják a modern ékszerek készítéséhez. A 925-ös ezüst megőrzi az ezüst csillogását, de annál több mint kétszer keményebb. Ezáltal tartósabb, nem kopik és nem karcolódik úgy, tartós használatú ékszer készíthető belőle.

Milyen jelzéseknek kell lenni az ezüst ékszereken?

2 gramm feletti ezüstök esetében a hivatalos kereskedelmi forgalmazáshoz az ezüst minőségét, azaz tisztaságát jelölő Fémjelzést és a gyártó vagy forgalmazó egyedi azonosítóját kell jelölni.

A magas minőségű 925-ös ezüstből készült ékszereknek tartalmazni kell a hivatalosan elfogadott fémjelzés rajzolatok egyikét továbbá a gyártóra utaló egyedi 3 karakteres azonosítót, mely a MyCharm esetében MYC.

S925 925 ezüst mit jelent?

Magyarországon 2016-től az alábbi hivatalos fémjelzésekkel látják el forgalomba kerülő nemesfém ezüst ékszereket. A fémjelzést a hamisítványok kiszűrése érdekében használják. A korábbi években használt hivatalos nemesfém rajzolatokat a Nemesfém Vizsgáló és Hitelesítő Intézet (NEHITI)hivatalos honlapján találod.

925-ös ezüst fémjelzés
925 ezüst fémjelzés
900-as ezüst jelzés
900 ezüst fémjelzés
835-ös ezüst fémjelzés
835 ezüst fémjelzés
800 ezüst fémjelzés
800 ezüst fémjelzés

Minden egyes 2 gramm feletti forgalomba kerülő ezüst ékszernek annak minőségétől függően a fenti rajzolatot kell tartalmaznia. Ezek a fémjelzések nagyon kicsik, szabad szemmel nem láthatóak 1-2 mm nagyságúak. De nagyítóval 20-30x nagyításban láthatóvá válnak.

Nem elegendő tehát egy szabad szemmel látható 925 vagy S925 jelölés az ékszeren, ez önmagában nem jelent semmit, azt általában a gyártó is ráírja. Hivatalos vizsgálatot követően kerülnek beütésre a fenti rajzolatok, melyek tanusítják az ezüst tartalmat illetve annak tisztaságát.

Ha a fenti fémjelzés nem található meg az ékszerben, akkor az hivatalosan nem hozható kereskedelmi forgalomba, mert nem történt meg az ezüst minőségének ellenőrzése.

Van még egy jelzés, amit az ékszeren le kell ellenőrizned. Ez a jelzés pedig a gyártóra vagy forgalmazóra utal. A MyCharm ékszermárka esetében az MYC jelzés szerepel az ékszerekben, mely ugyanolyan kis méretű, mint a fémjelzés, alig észrevehető.

Ezeket a rövidítéseket más nem használhatja, a Nemesfém Kereskedelmi Hivatal adja ki a hivatalos gyártó vagy forgalmazó részére.

A MyCharm kizárólag magas minőségű 925-ös ezüst ékszereket kínál az eleganciát és a különlegességet kedvelő nők számára. Egy ezüst karkötőben lévő hivatalos jelölések az alábbiak szerint néz ki, melyet minőségellenőrzést követően a hivatal helyezett el az ékszeren.

925 ezüst jelzés és MYC névjelzés
MyCharm 925 ezüst jelzés és MYC névjelzés

A képen egy mérőszalag mm-es osztásai láthatóak. A jelzések 1-2 mm közöttiek, de nagyításban jól láthatóak. Kizárólag ilyen módon azonosított ékszert szabad vásárolni, hivatalosan nyilvántartott nemesfém kereskedelmi engedéllyel rendelkező gyártótól vagy forgalmazótól.

Legtöbbet vásárolt ékszerek

Nézd meg további kínálatunkat

Vélemény, hozzászólás?